Kurs potápění - Červenková, J. (Atlantis, 1998)
Společenský ideál první republiky, že malý český člověk přijme moderní život a pilnou prací povznese sebe i národ, se střetává po válce s představami zcela jinými. Věrnost mladistvým snům přináší životní drama lidem, kteří se zásadně vyhýbají politice,žijí jen vlastním soukromím.