Mozaikou Íránu - Hrabalová, Lenka, 1988- (Jota, 2023)
Barvitý cestopis od íránistky a arabistky Lenky Hrabalové, která má s touto fascinující tajemnou zemí více než desetiletou zkušenost. Írán je obrovská země plná kontrastů. Přitahuje mnoho cestovatelů, ale zároveň se mu stále ještě nepodařilo zbavit se nálepky nebezpečného místa. Většina z nás totiž o Íránu neví mnoho a naše představy jsou často omezeny jen na téma mnohoženství, alkoholu a islámského práva, i když ve skutečnosti země nabízí bohatou kulturní mozaiku. Autorka se pokouší představit zemi co nejkomplexněji, reaguje na časté otázky posluchačů, kteří chodí na její cestovatelské přednášky, a nabízí odpovědi podložené širšími souvislostmi.