Dobrodružství pana Wellingtona : o klucích, letadlech a letcích RAF - Bergmannová Klímová, Hana, 1963- (Katzberg, 2018)
Dobrodružné vyprávění britského bombardéru Wellington o osudech československých letců za 2. světové války. Pro starší děti. Hlavním hrdinou je vojenské letadlo - vysloužilý britský bombardér pan Wellington, který bojoval za Druhé světové války ve Velké Británii u 311. československé bombardovací perutě. Své válečné vzpomínky vypráví okřídleným kamarádům v hangáru a také dvěma desetiletým klukům, Edovi a Tondovi, kteří si v jeho trupu vybudovali bunkr. Tam si jednoho dne hrají s telegrafem a jeho prostřednictvím navážou rádiové spojení s panem Wellingtonem. Ten klukům dá za úkol pátrat po své poslední ztracené osádce československých letců. Začne se rozvíjet napínavý příběh plný pohádkových zázraků ale i drsné reality. Příběh o panu Wellingtonovi má v dětech vzbudit zájem o naši nedávnou historii a má jim přiblížit válečné i poválečné osudy málo známých hrdinů, letců, kteří bojovali v Anglii. Nakladatelská anotace. Kráceno