Na odstřel - Cajthaml, Miloš, 1952- (Knižní klub, 2018)
Psychologický příběh dvou dospívajících kamarádů, jimž se zhroutily dosud nezpochybnitelné jistoty. Střídavá zpověď sedmnáctiletého Toma a patnáctiletého Marka. Ač vyrůstají v odlišném prostředí, spojuje je vážně brané kamarádství, nejistota přehlušovaná hraným sebevědomím a hlavně obdiv ke svým otcům. Život však přináší nečekané problémy a ztrátu ideálů, vedoucí až k tragédii. Pozoruhodný, místy strhující vhled do myšlení a konání nehrdinských hrdinů, balancujících na hranici dětské naivity a hořkosti dozrávání. Literární cena Knižního klubu 2018