Krvavá země - Glynn, Alan (Metafora, 2012)
Novinář Jimmy Gillroy přijme z nouze zakázku pracovat na životopise populární herečky, která tragicky zahynula při leteckém neštěstí. Náhle mu zavolá dávný kolega, respektovaný publicista, a od této práce ho s překvapivou rozhodností odrazuje. Zdá se, že za tím není jen nechuť k bulvární příchuti kolegova úkolu, protože mu nabídne i peníze a náhradní práci - sepsat paměti bývalého vlivného politika. S tím se Jimmy skutečně sejde, protivný alkoholik ho však jen odpudí. Zato ale v opilosti pronese poznámku, která naznačuje, že smrt oné herečky byla jen vedlejším důsledkem jisté vysoké hry. Jimmyho profesionální zvědavost je vybičována a mocných zainteresovaných přibývá. Nitky vedou do "krvavé země" v Africe, kde se před pár lety zkřížily obchodní zájmy velkých hráčů. Tak velkých, že lidské životy jsou pro ně snadno odepsatelnou položkou.. Autor zdařile buduje atmosféru nervozity a napětí pomocí lakonického, úderného stylu plného krátkých úsečných vět, který výrazně vybočuje z průměru žánru