Smlouvání s ďáblem - Busuioc, Aureliu, 1928-2012 (Hejkal, 2003)
Hlavní hrdina, student Mihai, se po válce vrací do svého rodného města, aby našel svoji rodinu. Město ale připadlo Sovětskému svazu a rodina jsou na Sibiři. Mihai se k nim marně a zoufale pokouší dostat, a nakonec se pouští do nebezpečné hry s KGB. Domnívá se, že když se zaváže ke spolupráci, podaří se mu zachránit rodinu, nebo aspoň sestry ze Sibiře.